Хранение чая

Зберігання чаю

Найголовніше зрозуміти, що чай - це продукт, який не терпить тривалого зберігання, тому пити його треба відразу. А якщо вже й зберігати, то дотримуючись низки основних правил, без яких чай просто напросто зіпсується і втратить усі корисні речовини.

Ось основні правила зберігання, що стосуються всіх видів чаю:

  1. Чай не любить вологу і занадто сильну спеку, тому прохолодна і суха шафа або комора будуть ідеальним місцем.
  2. Температура теж важлива, найкраще буде +17 +19 градусів.
  3. Сторонні запахи слід виключити насамперед. Чай легко їх вбирає, достатньо побути наодинці з його джерелом 5-10 хвилин, і ваш напій став ароматизованим. Колишній аромат повернути неможливо, тому треба заздалегідь ізолювати чай від сторонніх запахів.
  4. Сухий чайний лист - це жива субстанція і він має дихати. Раз на тиждень тару з чаєм треба провітрювати. Виняток становить вакуумна упаковка, наявність картонної баночки або паперового крафт-пакета.
  5. Довгий вплив прямого сонячного світла згубний для чайного листя.

Не менш важливий елемент зберігання - це тара. Під кожен чай має використовуватися тільки одна ємність, а якщо тривалий час не п'єте якийсь сорт, то тару з-під нього варто ретельно промити і просушити.

Не підійдуть для зберігання:

  • Не підійдуть для зберігання:
  • Поліетиленові пакети
  • Тара з нехарчових металів
  • Просочений фарбою папір або картон низької якості

Найкраще підійдуть:

  • Дерев'яні коробочки з не ароматних порід дерева, без лакування і фарбування. Таку баночку найкраще простелити харчовим папером.
  • Керамічні чайниці, в них чай може дихати крізь мікропори, і водночас не видихається.
  • Баночки зі скла зі щільно прилеглою кришкою. Таку тару слід зберігати в темному місці або ж використовувати тару із затемненого скла.
  • Картонні баночки з харчових матеріалів зі щільною кришкою.
  • У щільних тканинних мішечках із бавовни або льону.

Дотримуючись усіх правил зберігання і використовуючи відповідну тару, чай можна зберегти свіжим і без втрати його корисних якостей протягом року. Але варто звернути увагу на те, як він зберігався в магазині і наскільки довго. Якщо ви придбали чай не першої свіжості, то ніяка вода і дорогий посуд не допоможуть, а зберігати його буде безглуздо.

Вдалого зберігання!